De online collectie-database van het Oertijdmuseum Boxtel

Bekijk onze fossielen on-line

Fossiel zoeken

De collectie van ons museum is opgebouwd vanaf 1969. Er zijn archeologische, biologische en mineralogische onderdelen maar de hoofdmoot bestaat uit paleontologische objecten ofwel fossielen. Om onze collecties beter toegankelijk te maken voor onderzoek en onderwijs hebben we deze online databank van onze collectie gemaakt. Ieder fossiel is alfabetisch te zoeken. Ook kan er per tijdvak gezocht worden. Met doorklikken zijn ook foto’s, locaties en nadere informatie te verkrijgen.

Collecties

Onze collectie omvat vele deelcollecties. Belangrijke deelcollecties zijn o.a. het Plio-Mioceen van Brabant, het Paleo- en Neogeen van Zeeland en het Krijt van Zuid-Limburg. Unieke vondsten die wij bewaren zijn o.a. vogels, land- en zeezoogdieren van Mill en Liessel, krabben en vissen uit Zeeland en echinodermen, reptielen, vissen en geleedpotigen uit Limburg. Ook zeldzame fossielen zoals versteende paddenstoelen, heremietkreeft in ammoniet en fossiele drama’s zoals “vis eet vis” kun je bij ons vinden.

Type-exemplaren

Een holotype is het unieke exemplaar van een organisme dat aangewezen wordt in de oorspronkelijke publicatie, waarin de naam formeel gepubliceerd is. Een paratype is elk specimen anders dan het holotype, dat gebruikt is voor de beschrijving van de soort. Ons museum herbergt vele holo- en paratypen. Het merendeel zijn fossiele krabben, kreeften en heremietkreeften maar ook vissen, cyclida en ostracoda. Googelen op: ‘R. Fraaije Decapoda’ levert de nodige soortbeschrijvingen van ons museum.